Pages

Thursday, 20 December 2012

0 Im a wife now...


Da lame x update blog.. dekat 5 bulan kot.. last update before kawen.. im a wife now.. da hampir 4 bulan bergelar isteri.. tunang x smpai 5 bulan .. kenal suami sebelum nikah pun jap je.. sekadar perkenalan family to family..best bercinta lepas kawen..semue bende baru n fresh..


makin hari makin syg hubby.. suke kacau hubby hari-hari.. hehe.. hubby baik sgt + penyayang.. semoga hubungan kami berkekalan sampai ke akhirat.. next year bulan jun insyaallah akan melahirkan baby.. pengikat kasih syg kami.. sekarang da 3 bulan pregnant.. cian kat hubby terpakse layan kerenah wife die yang tengah pregnant hari2.. syg hubby sgt2...


Wednesday, 11 July 2012

0 -Im at home-

Officially finished studying and currently relaxing at home and prepaparing for wedding...
Nervous abit but im hepy..hope everythng goes as plan.. Doa n berserah pade takdir... Seminggu lagi nak puase da.. Kene concentrate!! Puase smbil beramal...

Wednesday, 27 June 2012

0 -Mertua vs Menantu-

Menantu yang baik adalah menantu yang menjage hubungan dengan keluarga mertua dan keluarga sendiri. Menantu yang baik adalah menantu yang tidak mengaibkan keluarga mertua pade keluarga sendiri. Menantu yang baik adalah menantu yang banyak bersabar apabila ditimpa masalah dan segera memohon maaf walaupun rase tidak bersalah..

Yang tua dihormati...Yang muda dikasihi...barulah sejahtera rumah tangga...

Menantu bermasam muke dengan mertua adalah satu perbuatan yang merugikan diri sendiri + merunsingkan suami.. lagi-lagi kalo suami yang panas baran.. stress ngn perangai isteri.. sayang mak..sayang bini.. last-last suami lak kene darah tinggi...
Tempias pergaduhan mertua dan menantu akan terkena pade org sekeliling juge seperti adik-beradik yang tinggal sebumbung ngan pasangan suami isteri ini. Selalu nye mertua vs menantu yg bermasalah ini terjadi apabila menantu duduk sebumbung ngn keluarga mertua. Apabila terjadi pergaduhan mertua vs menantu di rumah, keadaan akan menjadi hambar untuk seminggu dua dengan kedua-dua pihak bermasam muke dan x bertegur sape. pihak ketiga iaitu penghuni rumah yang akan menderita.. dalam fikiran mereka ingin lari dari rumah tersebut untuk mencari tempat yang lebih aman dan damai. selain itu, perkahwinan bagi mereka bukanla lagi satu bende yang penting untuk dipenuhi.. x kawen pun xpe.. janji hidup aman bahagia.

Perkara ini boleh diselesaikan dengan perbincangan. tetapi kadangkala masing-masing terlalu ego untuk mengaku kalah. kesimpulannye, masing2 berdiam diri sahaje smpai keadaan jadi tenang.. then they get together back.. smpai bile??? no komen...

inspirasi from menantu vs mertua artikel...


 p/s : bestnye kalo ibu mertua ku jadi ibuku jua. + menantuku jadi anak ku jua.. :)


Wednesday, 13 June 2012

0 i miss you ♥

Genap sudah 60 hari @ 2 bulan jadi tunang my charming prince..genap jugakla tempoh mase tu x jmpe si die..  how much i miss him?? only Allah knows.. ;(..

cincin ikatan janji kami

hantaran penyeri majlis
Bile bende nak jadi.. kejap je.. x tunggu lame pun.. insyallah lagi 2 bulan kami akan sah menjadi suami isteri.. mulala fasa hidup yang sebenar.. husband and wife..

Pertunangan adalah tempoh pengenalan.. oleh sebab sblm ni mmg x kenal and x pnh jadi girlfren n boyfren so sepanjang tempoh pertunangan ni di gunakan untuk mengenali satu sama lain.. bile makin kenal.. makin suke.. lepas bertunang rse lebih tenang n heppy sebab family pun da tau n bg restu.. bile semue bnde jadi mudah insyaallah keputusan yg dibuat terase keputusan yang tepat untuk mase depan. 

Bile da kenal mulala rase rindu + syg.. normal la sbg manusia nak rase mcm tu.. sebab tu x elok bertunang lame-lame.. takut hubungan jadi boring+bosan+gaduh2 manje... :P

us
p/s : specially for u my ♥..i miss u very-very much...............

Tuesday, 5 June 2012

2 --selesai sudah--


Alhamdulillah, selesai sudah presentation final year project.. one more step je tinggal, nak kene submit thesis before 2 julai.. juz nk edit-edit je lagi..

Td presentation x pressure sgt pun.. dpt panel yang x tnye banyak soklan.. juz panel x puas hati scope dalam projek cam x sesuai.. but overall bole la...

I would like to thank my house mate miss norlida sebab slalu teman stay up same-same walau lewat mane pun... terharuu~~~

Secondly i would like to thank my rumate miss sieyla alissa sebab sentiase menemani saye ke mane sahaje..terharu gak.. lalalala~~~

Yang paling utama skali a very-very special thank to my charming prince yang sabar sangat ngan perangai moody + over moody di saat-saat terakhir sebelum presentation.. thanks alot abg.. 

To my mom yang always caring about me + slalu risaukan anak mu ini, terime kasih mummy... smlm family datang lawat kat umah sewa.. cam tinggal jauh jela kan, mummy ckp " nape muke pucat je ni, npe mate ke dalam sgt?? nape npk cam sakit je??x makan ke?? npe npk sedey?? npe cmtu?...npe cmni?....bla...bla..bla" mane x cmtu, da hari-hari tido kul 5-6 pagi.. bgn kul 9pg.. semata-mata sbb FYP ni.. lepas ni leh rehat puas-puas.. rase lega sebab da abis present.. syarat konvo da lepas.. suke..suke..suke... :)

To my supervisor, terime kasih jugakla sebab bagi saye cabaran yang banyak sepanjang tempoh FYP ni.. saye rase tahap kesabaran saye da tinggi sikit skrg ni.. terime kasihla sebab bagi tajuk yang x de org penah wat and x dikaji dahulu sebelum bagi kat student (nasihat from panel, setiap tajuk FYP, supervisor kene kaji before suruh student buat.. bukan main bagi je tajuk).. terime kasih jugak sebab tinggalkan kami sebatang kara di saat kami memerlukan perhatian... terime kasih sebab slalu salahkan student je.. terime kasih buat saye tnggu berjam-jam kat luar bilik walaupun da wat appoinment awal-awal.. terime kasih sebab suruh saye datang jumpe tapi then bile jumpe kate "saye xde mase la".. terime kasih sebab halau saye kelua and suruh saye tnggu lua bilik juz because saye terlewat 5 minit.. terime kasih sebab tak guide saye.. terime kasih for everything.. 

p/s : insyaallah if one day i become lecturer, i wanna be the best lecturer that every student will be very proud + happy to have me as their supervisor..


Sunday, 3 June 2012

1 --specially for miss mira--

A few weeks ago my housemate@classmate mintak tolong translatekan lagu hindustan.. akibat kebuzy`an yang melanda, x sempat nak translate lagu tu.. sekarang ni da relax sikit sementare tnggu isnin ni.. sambil relax-relax baru teringat janji yang belum ditunaikan lagi... lagu yang di request adalah dari cerite kaho na pyaar hai..


lagu yang di request entitled 'Ek Pal Ka Jeena'

ek pal ka jina phir to hai jaana 
mase untuk kite hidup semakin berkurang, selepas itu kite akan pergi

 tohfa kya leke jaaye dil yeh bata na  
wahai hati ini, apakah hadiah yang akan kite bawe nanti?

ek pal ka jina phir to hai jaana
mase untuk kite hidup semakin berkurang, selepas itu kite akan pergi

tohfa kya leke jaaye dil yeh bata na  
wahai hati ini, apakah hadiah yang akan kite bawe nanti?

khaali haath aaye the ham khaali haath jaayeinge  
kite datang dengan tangan kosong, kite akan pergi juga dengan tangan kosong

bas pyaar ke do mithe bol jhilmilaayeinge 
hanya beberapa perkataan cinta akan berkilauan

to hans hai kyonki duniya ko hai hansaana  
jadi ketawala, kerana kite harus membuatkan dunia ini ketawa

ae mere dil tu gaaye ja... 
wahai hati ku, menyanyilaa...

aankhon mein dilbar ka sapna bhi hai  
di mate kite ade jua impian bersama kekasih

haan koi sapna bhi hai 
ye, ade impiann

duniya mein mera koi apna bhi hai  
di dunia ini, ade jua seseorang milik kite

haan koi apna bhi hai 
ye, seseorang milik kite

ek chehara khaas hai jo dil ke paas hai  
wajah seseorang yang dekat dengan hati

honthon pe pyaas hai milne ki aas hai 
dahaga kan sentuhan, inginkan pertemuan

dilbaron ka magar kahaan koi thikaana  
tetapi dimanekah kekasih ku ini?

ae mere dil tu gaaye ja... 
wahai hati ini, menyanyilaa..

o jivan khushiyon ka ek jhonka sa hai  
o, kegembiraan kehidupan ini seperti angin

haan koi jhonka sa hai 
ya,kehidupan ini seperti angin

aur yeh jhonka ek dhoka sa hai  
dan angin ini adalah satu penipuan

haan koi dhoka sa hai 
ya,satu penipuan

yeh kaisi hai khushi jal jalke jo bujhi 
kegembiraan apekah ini, terbakar dan terpadam?

bujh bujhke jo jali milke bhi na mili  
terpadam dan melecur, da jumpe pun tapi dimane?

doston par kisi haal mein na ghabaraana 
kawan-kawan, ketika bercinta jgn takut ape-ape

ae mere dil tu gaaye ja...  
wahai hati ini, menyanyilaa...

ek pal ka jina phir to hai jaana 
mase untuk kite hidup semakin berkurang, selepas itu kite akan pergi

tohfa kya leke jaaye dil yeh bata na  
wahai hati ini, apakah hadiah yang akan kite bawe nanti?

ek pal ka jina phir to hai jaana
mase untuk kite hidup semakin berkurang, selepas itu kite akan pergi

tohfa kya leke jaaye dil yeh bata na  
wahai hati ini, apakah hadiah yang akan kite bawe nanti?

khaali haath aaye the ham khaali haath jaayeinge  
kite datang dengan tangan kosong, kite akan pergi juga dengan tangan kosong

bas pyaar ke do mithe bol jhilmilaayeinge 
hanya beberapa perkataan cinta akan berkilauan

to hans hai kyonki duniya ko hai hansaana  
jadi ketawala, kerana kite harus membuatkan dunia ini ketawa

ae mere dil tu gaaye ja... 
wahai hati ku, menyanyilaa...

done..



p/s : translated 100% by me... to miss mira, sorry for the lateness..but i still remember..:)

Saturday, 2 June 2012

1 --Masalah!!Masalah!!Masalah!!!--

Semue org pernah, sedang atau akan berdepan dengan masalah.. tipula kalau kate hidup tak de problem.. itu bukan normal namenye.. ape yang penting ade lah bagaimana care kite menangani masalah tersebut.. ade kah secare positif?? atau negatif??atau negatif+positif??

masalah berumah tangga.masalah keluarga..masalah couple..masalah kwn2..masalah FYP!!!FYP!!!FYP!!! nak yang mane?? pilih..pilih...Hari ni lepas balik dari test ptg td, duk bergosip-gosip ngan rumate`s tercinta.. topic hangat kami hari ini adalah.. "bahagiakah perkahwinan yang dibina atas ketelanjuran?"


rase-rase bahagia ke? kalo sebelum kawen da mcm husband and wife.. xde la lagi kemanisan berumah tangga.. love begins after marriage actually..bukanla sebelum kahwen.. sebelum kawen tu hanyala sejenis attraction towards our partner.. sebab tu manusia leh couple hari ni, esok putus.. lusa da de pengganti.. sekejap je nak tertarik ngan org lain..

life after marriage is the biggest challenge that we need to go through. bile da duduk sebumbung, time tula segale-galenye akan terbonggar.. perangai masing-masing..kelemahan and kelebihan pasangan.. everything.. terimelah seadanya.. kalo lebih kat si dia, maybe kurang kat kite.. bile kurang kat kite, maybe lebih kat die lak.. itulah ciptaan Allah s.w.t. lelaki dan perempuan, diciptakan for each other..saling melengkapi..

tapi zaman sekarang ni, bersepah couple yang cm suami isteri.. lum kawen lagi, da tertewas ngan nafsu sendiri.. selepas itu timbul la MASALAH!! akibatnya, lahirlah baby yg comey2+ x berdosa.. camne mase depan baby tu? sebab kesilapan mak ayah, si kecil yg tak berdosa itu terpakse merana...

kesimpulan yang di buat bersama rumate-rumate tercinta, kami mengesyorkan kaum hawa supaya mendirikan rumah tangga di usia masih muda lagi.. leh elakkan maksiat and tambah pahala.. perkahwinan adalah satu ibadat.. perkahwinan boleh mematangkan seseorg.. membuat seseorg lebih bertanggungjawab.. di situla bermula perjalanan hidup kite..  satu hari nanti, seorang demi seorg akan pergi dari hidup kite.. adik beradik akan ade family mereka sendiri,  begitu juga dengan anak-anak serta teman-teman rapat.. hanya pasangan kite yang akan bersame-same dengan kite selagi hayat masih ade.. oleh itu kawan-kawan sekalian.. hargai lah diri sendiri dan jage la diri anda sebaik mungkin sekiranya anda mahukan yang terbaik untuk diri anda.. :) sekian...

p/s : i wanna grow old with u...

Thursday, 31 May 2012

2 --Headache--

Hari ini sangat serabuttt.... painful in kepale otakk...tomorrow is the due date to submit presentation slide...tomorrow also ade test 2 for killing subject..bile dicampur kedua-dua nye, menyebabkan kepeningan yang melampau!!!Alhamdulillah, baru je siapkan MATHLAB for Fyp, nak kene compare ngan P-spice.. walaupun x tau ape yang dibuat tu betul ke tak, juz buat jela.. janji ade effort.. now nak wat presentation slide lak.. bile nak study??? errr.....
tomorrow also nak kene kejar sv, nak mintak autograf for borang seminar.. byknye kerje di hari esok.. kegelisahan melanda.. tetibe lak baru taw, kene wat poster for fyp.. submit on monday time presentation.. lalalalalalalalalalalalalalala~~~~~~~
 

time-time cmni tetibe teringin nak minum air sunquick suam-suam.. (lihat gambar di bawah)...


p/s : im a bit moody today...

3 --hari itu akan tiba jua--


Selepas genap 4 tahun bertungkus lumus, bercengkang mate siang dan malam belajar,siapkan assignment,test 1... test 2... final exam.. PBL.. FYP.. bla..bla..bla..bla.. akhirnye pejam celik.. pejam celik... da sem akhir pun.. tinggal lagi 21 hari je tuk bersame kwn-kwn di umah sewa yang agak T_T ni...
 
Selama 4 tahun ni banyak suke duka dilalui bersame-same...ade negatif n positif.. lupekan yang negatif..kite ingat yang positif saje...no ones perfect!!

yaadeein yaad aate hai..baate phool jaate hai (kenangan diingati..tutur bicara di lupai)..kenangan jawab exam same-same..masing blur..pusing pale 360 darjah cari jawapan..nota terjatuh-jatuh...jawapan berterabur..soklan berterbangan...

kenangan presentation..semue segan silu nak present..senyum-senyum kambing depan class..sibuk prepare baju same-same..terpakse pakai cntek-cntek..markah pemakaian diambil..

kenangan bergosip... kenangan bershopping..kenangan makan same-same.. kenangan berpuase..kenangan g mydin..seribu satu kenangan..kalo nk tulis semue dalam blog, sampai esok tak habis...

lepas ni masing-masing ade hala tuju tersendiri..ade yang nak sambung blaja..ade yang fobia nak blaja lagi..ade yang nak kawen..ade yang nak bertunang.. ade yang nak duk umah je...

walau ape pun terjadi, 4 tahun ni is the best moment in my life...classmate n housemate semue sekepale..enjoy every moment of 4 years with happiness..rase sedih nak tinggalkan semue ni.. but this is life.. we must go on..lepas ni still boleh keep in touch..still leh contact each other..cume kehidupan akan berbeza sedikit dari dulu..walaupun jauh, doa untuk kwn2 sering mengiringi kenangan...


Tuesday, 29 May 2012

2 --My life before and now--

Dulu.......


Dulu saye gemuk...
Dulu gigi saye berterabur...
Dulu saye gelap...
Dulu saye memilih makanan...
Dulu saye pemalas...
Dulu saye SINGLE...

Kini.....
Kini saye agak slimm....lalalalala
Gigi da cantekk sebab pakai braces....
Kulit da cerah sikit sebab pakai secretleaf...
Semue food saye makan...
Kini saye 'agak' rajin...
Im not SINGLE anymore...

As time change.. our life changes too..sometimes life doesn't go as planned..but what ever it is, that is what Allah has decided for us..kadang-kadang kite marah+sedih bile hidup di timpa kesusahan..mase tu baru kite ingat nak berdoa and bertaubat.. bile hidup kembali normal and kebahagiaan menjelma, kite lupe segale-galenye..kite tak bersyukur dengan nikmat yang Allah beri..itulah manusia...selagi matahari terbit dari timur, selagi itu pintu taubat masih terbuka...


Tuesday, 22 May 2012

5 --Kopi--


Menu feveret sy for the pass few weeks..KOPI @ COFFEE!!!! org kte kalo minum kopi x leh tido mlm?? tp kalo minum pun sy still tido gak..sape yg bersalah?? saye atau kopi tersebut?? @ mereka2 yg berkate begitu??

Monday, 23 April 2012

0 ~~jangan dikahwini~~

Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".

1. Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2. Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3. Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4. Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.

 5. Wanita Basaqah :
ada 2 makna:
Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.
Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6. Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

~~i luv islam

Wednesday, 28 March 2012

0 --sayur favourite--

kailan goreng ikan masin..sangat lazat dan enak!! saye suka..saye suke..

0 -Apple-

An apple everyday keeps the doctor away??
An apple every morning make me active for the whole day...

Tuesday, 27 March 2012

0 --tweet je--

kalo busan, tweet je!! kalo marah tweet je!! kalo nyampah, tweet je!!kalo geram,tweet je!! kalo hepy, tweet je!!kalo ape skli pun.,tweet je!!!that is twitter...tempat bertweet-tweet..

 twitter adalah bagus+hebat utk kite ekspress feeling..lg2 bile xde fren kt situ!! i like...
p/s: do not follow me on twitter..sy x ske kwn ramai2...sekian terime kaseh...:)

0 --cinta pandang pertame--




im not a hello kitty fan tapi sy jatuh cinta pndg pertame dengan selipar hello kitty walaupun ini bukan usia utk saye jatuh cinta ngn bnde2 mcm ni...