Pages

Tuesday, 17 September 2013

0 bersalin ceaser kurang pahale ke??

salam to all..

i was facebooking and tetibe ternampak status seseorang bakal mom.. die kate kalo boleh x nak bersalin ceaser sebab nak pahale jihad dan dihapuskan dosa bile bersalin..

i was thinking..bersalin ceaser ni x dapat pahale ke?? kite pun ngandung 9 bulan gak..rase sakit.. ceaser rase sakit lagi lame dari bersalin normal.. tp cume time operate tu je x rase sakit..lepas tu bile bius da abes sakitt sangat kot!!

cane lak kalo yang bersalin normal tp amik epidural sebab tak tahan sakit?? x dapat pahale gak ke??

kesimpulannye.. siape kite nak tentukan dosa pahale ni.. itu semue ketentuan Allah s.w.t.. jadi sebagai manusia biase yang serba kekurangan ni kite haruslah muhasabah diri dan sentiase berdoa agar diampunkan dosa kite.. sape xnak bersalin normal.. rase semue mom nak bersalin normal kot sebab kurang complicationnye nanti.. ceaser ni kene jage lebih sikit.. kalo di beri pilihan memang nak bersalin normal.. tp bile keadaan x mengizinkan so ceaser jela.. janji mummy + baby selamat..

p/s : me too bersalin ceaser jugak.. alhamdullillah semue selamat..

Thursday, 27 June 2013

1 New comer in Our family

Assalamualaikum warahmatulahi wabarakathu

hari ni nak post pasal our new family member.. my cute little baby gurl.. gmbr mase khaulah baru je lahir
baby khaulah al khansa.. name sedikit unik..gabungan pilihan mummy n daddy khaulah.. khaulah lahir pade 7 jun 2013 pukul 9.45 am.. baby khaulah lahir on week 37.. quite small mase lahir, berat was 2.25kg only.. x bajet pun lahir week 37.. mase week 36 mummy n daddy khaulah eksiden kete tp alhamdulillah x jadi pape kat khaulah mase tu de dalam perut mummy lagi.. 

pas eksiden mummy balik hometown sbb nak pantang umah parents. lam week tu jugak pegi wat check up kat putra specialist hospital.. time tu doktor kate de complikasi.. kurang air ketuban means baby kurang kencing.. walaupun kurang tapi still cukup lagi..pastu doc kate " baby awak ni kepale da cukup 35 weeks, kaki 35 weeks tp badan die just 31 weeks.. maksudnye zat awk makan semue g kat pale.. badan lambat dapat zat.. jadi macam baby yang kurus sgt . awk diet sgt ni sbb kencing manis.. huhu" doc suh amik steroid injection utk matangkan paru-paru khaulah cause baby di jangka lahir awal pade week 38 disebabkan mummy de kencing manis during pregnancy.. 

3 hari pas amik injection tu, g wat check up lagi, doc kate air ketuban makin kurang n di paras bahaye!! kalo tunggu week 38 baby leh lemas lam perut.. so petang tu jugak kene admit.. kecian kat hubby baru balik terengganu kene rushing balik melake balik sebab mummy n baby in danger!!! doc suh pakse bersalin on 7 jun which is induce.. itu pun bergantung pade keadaan jantung baby same ade leh tahan induce atau x.. on 6 jun petang, nurse pantau gerakan jantung baby.. alhamdulillah aktif.. then 7 jun morning pantau lagi, baby kurg aktif.. kene masuk drip air baru baby gerak tapi graf still x comey.. so doc rekomen c-zer cause kalo induce pun doc kate at last minute kene c-zer gak sbb tgk graf jantung baby x leh tahan induce.. it was an immediate decision for me n hubby to make.. we agreed for c-zer.. i was quite scared!! first time kot nak bersalin.. 1st time masuk wad.. 1st time nak kene operate.. takut!!!

 hubby x leh teman lak tu cause operate.. kat operation room kene inject bius.. dari pinggang sampai kaki x rase ape da.. then operation pun start.. x smpai 10 minit dengar tangisan baby.. i was crying.. huhu.. sape x nanges bile 1st time dengar suare baby pas bersalin.. rase semue ibu akan nanges kot.. second doc which doc yang jage baby dtg jumpe mummy n gtau " baby awak sihat just kecik sikit je... tp normal.. bayi perempuan ye.. " pas nurse bersihkan baby, nurse dtg tunjuk baby.. time tu doc tgh jahit tempat operation tu.. nangis tgk baby tapi x leh pegang sebab tangan kene ikat kiri kanan x mo bagi gerak time operate.. nurse dekatkan baby kat pipi mummy n mummy kiss baby smbil nangis.. nurse pun nangis gak.. huhu.. emotional moment!!! huhu.. skrg baby khaulah da 21 days!! da berisi sikit.. sok nurse nak dtg timbang.. x sabar nak taw latest weight khaulah al khansa..

khaulah mase 7 hari.. da cukur rambut..

p/s : nanti sambung lagi sal pengalaman jadi ibu mude.. hehe.. mude ke?? :)

Thursday, 11 April 2013

5 Me n HIm

assalamualaikum waramatullahi wabaratu...

hari ni nak update lagi!! nak cite my life as a wife lepas hampir 7 month married...
sejak bergelar isteri, saye sangat rajin bangun pagi-pagi wat breakfast.. sebelum subuh da bangun..solat tahajud ngn hubby pastu siapkan ape yang patut.. cam isteri solehah kan?? hehe..



Petang-petang rehat-rehat je kat umah.. tgh sarat pregnant 7 bulan ni.. rse cepat penat je.. kalo rajen kemas-kemas la sikit.. kalo x kemas en hubby tolong kemaskan time cuti.. :).. so understandable kan!!!
Nanti masak lunch lak n makan sendiri sorg-sorg :(.. terpakse makan, kalo x nanti baby lapar lak.. hubby balik keje teman die makan lak.. tapi tgk je, x makan lagi pun.. nanti terlebih kenyang x leh nak tido malam lak.. suke tgk hubby makan masakan isteri tercintanye.. rase cam sedap gilerr lak masak!! semangat nak masak hari-hari..
 
Time malam ngaji Quran and bace hadis same same ngan hubby and baby.. time-time tgh solat baby suke tendang-tendang perut mummy.. manje tul... :) best....best...best...malam tido awal.. sejak pregnant ni kul 10 lbh da ngntuk.. kalo dulu time blaja sampai 3-4 pagi leh men game lagi.. tapi skrg lain da.. x leh nak stay up.. sleepyy..



p/s : To en hubby.. "Awk... saye syg awk :)"

Monday, 8 April 2013

2 Week 29

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu...
hari ni da masuk weeks 29 pregnant.. rase cam jap je mase berlalu.. x sabar da nak jumpe baby!!! baby pun sik tendang tendang perut mummy.. x sabar nak kua la tu..
last week wat test for diabetes.. guess what?? kantoi gula tinggi pas minum air gula.. amik darah sebelum minum air gula ok je bacaan 4.5.. tapi pas minum air gula n tunggu 2 jam, bacaan jadi 9.1.. that is high.. tengah syok syok tido nurse klinik call bagitaw result test diabetes.. huaaaaaaaaaaaaaaaa!!! sedey gilerrr!!! ase nak nangis je + nangis gak la naseb x banjir umah time tu.. da la sorg2 je kat umah.. cedeyyyy.. rase bersalah kat baby sebab mummy kuat minum air sarsi n makan aiskrim.. cuaca sangat panas kat sini!!!mesti baby pun sedey kan tgk mummy cedey.. huhu.. now kene cntrol makan.. cannot eat sweet sweet anymore.. n kene kurangkan karbohidrat.. sekarang pun banyak giler appoinment ngan klinik.. nurse nak pantau selalu ibu-ibu yang risiko kencing manis ni.. xnak bagi gule naik banyak sangat dalam darah.. sekarang pun da xleh makan banyak.. perut da makin membesar n tempat simpan makanan makin kecil.. hehe.. kite hanya merancang.. Allah yang menentukan.. doa banyak banyak je sekarang... semoga semue selamat..
menu hari ini.. sup ikan siakap.. sangat nyummmyyyy!!! nak resepi?? pm me.. hehe.. jom out.. da azan asar.. mummy n baby nk solat.. baby x suke mummy solat lambat.. nnti die ngamuk lam perut.. :)

p/s : sayang daddy + baby 

Sunday, 31 March 2013

0 Doa Selepas Solat


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu

Rasulullah s.a.w bersabda , " sesungguhnya aku akan menulis umtuk kamu sepucuk surat dengan wasiat bagi orang-orang setelahku dari kalangan pemimpin islam."

Kemudian Rasulullah s.a.w menulis surat itu dan diserahkan kepada Abdul Rahman bin al Harits at Tamimi. Rasullulah s.a.w berkata kepada Abdul Rahman, " apabila engkau telah selesai solat subuh maka bacalah :

Allahumma Ajirni Minan-naar

yang bermaksud : "Wahai Allah, selamatkanlah aku dari api neraka."
sebanyak 7 kali sebelum kamu berbicara dengan sesiapa pun. Seekiranya engkau mati pada hari itu, Allah akan menentukan untukmu keselamatan dari api neraka. Ketika engkau selesai solat maghrib bacalah juga doa diatas sebanyak 7 kali sebelum engkau berbicara dengan sesiapa pun. Jika engkau mati pada malam itu, Allah akan menentukan keselamatanmu dari api neraka."

Sumber : Kitab Hayatus Shahabah Jilid 1

Monday, 25 March 2013

0 Money $!!! Money$$!!! Money$$

MONEY!! MONEY!! MONEY!! MONEY!! MONEY!! MONEY!! who don't want money?? semue org nak duit.. DUIT!! DUIT!! DUIT!! people are dying cause of money.. MOney is not everything in life. ape yang penting adalah happiness.. if we are not happy what are money for. money can buy happiness.. 
Org banyak duit pun lum tentu gembira.. duit adalah satu keperluan untuk hidup but hidup bukan untuk duit only. ape yang penting kesederhanaan. kalo kaya sangat nanti kene rompak lak. kan susah?? agree with me??
p/s : Im heppy with my life :).. thanks to Allah..

Saturday, 16 March 2013

1 Vitamin B Complex

Sebulan dua ni selera makan asik naik je.. especially kalo tgk desert.. nyum3.. semue nak makan.. kesimpulannye penambahan berat badan terjadi.. :).. de 4 jenis vitamin yang wajib makan time pregnant ni which is iron, folic acid, b complex and also vitamin c.. oleh sbb x makan supplement lain time pregnant ni, jadi ikut je ape doktor suruh..mengikut kajian from internet, vitamin b complex menambahkan selera makn.. but why mase 2-3 bulan pregnant mkn vitamin b ni selera makan xde pun.. lost weight lagi.. adekah saya bersalah atau vitamin b tersebut yg bersalah..

kajian for vitamin b complex base on internet..


Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.


Kekurangan vitamin B Complex boleh melemahkan sistem saraf dan mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. Kekurangannya juga boleh menyebabkan pembentukan sel abnormal dan boleh mengakibatkan anemia.
Selain itu, kekurangan vitamin B Complex juga dikaitkan dengan masalah seperti depresi dan kehilangan memori. Terdapat beberapa keadaan di mana kekurangan vitamin B Complex akan menimbulkan masalah kesihatan seperti keletihan, sesak nafas, insomnia, kurang konsentrasi dan mudah tersinggung



KELEBIHAN VITAMIN B KOMPLEKS

1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.

2. Mengelakkan penyakit beri-beri.

3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.

4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.

5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.

6. Mencegah stress.

7. Menguatkan antibodi tubuh.

8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.

9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.

10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.

11. Mencegah anemia.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK

1. Merangsang pertumbuhan.

2. Meningkatkan kemampuan berfikir.

3. Memberikan tambahan tenaga.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA

1. Menambah tenaga.

2. Mengurangkan stress.

3. Melambatkan proses uban di rambut.

4. Membantu meningkatkan konsentrasi.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG


1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.

2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).


p/s : kite perlukan vitamin b untuk tukarkan gula pada tenaga..kene amik vitamin b lepas makan bukan sebelum makan untuk elakkan selera bertambah n kene minum banyak air kosong..









Tuesday, 5 March 2013

0 3 more month to go...

tomorrow da genap 6 month baby lam perut mummy... 3 more month to go before baby jmpe daddy n mummy.... insyaallah...

daddy x sabar nak jmpe baby.. hehe.. hari ni g check up.. mummy kene diet sikit lepas ni sbb sblm ni mkn byk sgt.. mummy kene makan sayur banyak-banyak for dinner... 

baby da start tendang perut mummy perlahan2.. lum cukup aktif lagi tapi da bernyawa and da pandai tolak-tolak perut mummy.. best..best...best...

-mummy daddy luv baby-