Pages

Sunday, 31 March 2013

0 Doa Selepas Solat


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu

Rasulullah s.a.w bersabda , " sesungguhnya aku akan menulis umtuk kamu sepucuk surat dengan wasiat bagi orang-orang setelahku dari kalangan pemimpin islam."

Kemudian Rasulullah s.a.w menulis surat itu dan diserahkan kepada Abdul Rahman bin al Harits at Tamimi. Rasullulah s.a.w berkata kepada Abdul Rahman, " apabila engkau telah selesai solat subuh maka bacalah :

Allahumma Ajirni Minan-naar

yang bermaksud : "Wahai Allah, selamatkanlah aku dari api neraka."
sebanyak 7 kali sebelum kamu berbicara dengan sesiapa pun. Seekiranya engkau mati pada hari itu, Allah akan menentukan untukmu keselamatan dari api neraka. Ketika engkau selesai solat maghrib bacalah juga doa diatas sebanyak 7 kali sebelum engkau berbicara dengan sesiapa pun. Jika engkau mati pada malam itu, Allah akan menentukan keselamatanmu dari api neraka."

Sumber : Kitab Hayatus Shahabah Jilid 1

Monday, 25 March 2013

0 Money $!!! Money$$!!! Money$$

MONEY!! MONEY!! MONEY!! MONEY!! MONEY!! MONEY!! who don't want money?? semue org nak duit.. DUIT!! DUIT!! DUIT!! people are dying cause of money.. MOney is not everything in life. ape yang penting adalah happiness.. if we are not happy what are money for. money can buy happiness.. 
Org banyak duit pun lum tentu gembira.. duit adalah satu keperluan untuk hidup but hidup bukan untuk duit only. ape yang penting kesederhanaan. kalo kaya sangat nanti kene rompak lak. kan susah?? agree with me??
p/s : Im heppy with my life :).. thanks to Allah..

Saturday, 16 March 2013

1 Vitamin B Complex

Sebulan dua ni selera makan asik naik je.. especially kalo tgk desert.. nyum3.. semue nak makan.. kesimpulannye penambahan berat badan terjadi.. :).. de 4 jenis vitamin yang wajib makan time pregnant ni which is iron, folic acid, b complex and also vitamin c.. oleh sbb x makan supplement lain time pregnant ni, jadi ikut je ape doktor suruh..mengikut kajian from internet, vitamin b complex menambahkan selera makn.. but why mase 2-3 bulan pregnant mkn vitamin b ni selera makan xde pun.. lost weight lagi.. adekah saya bersalah atau vitamin b tersebut yg bersalah..

kajian for vitamin b complex base on internet..


Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.


Kekurangan vitamin B Complex boleh melemahkan sistem saraf dan mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. Kekurangannya juga boleh menyebabkan pembentukan sel abnormal dan boleh mengakibatkan anemia.
Selain itu, kekurangan vitamin B Complex juga dikaitkan dengan masalah seperti depresi dan kehilangan memori. Terdapat beberapa keadaan di mana kekurangan vitamin B Complex akan menimbulkan masalah kesihatan seperti keletihan, sesak nafas, insomnia, kurang konsentrasi dan mudah tersinggung



KELEBIHAN VITAMIN B KOMPLEKS

1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.

2. Mengelakkan penyakit beri-beri.

3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.

4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.

5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.

6. Mencegah stress.

7. Menguatkan antibodi tubuh.

8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.

9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.

10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.

11. Mencegah anemia.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK

1. Merangsang pertumbuhan.

2. Meningkatkan kemampuan berfikir.

3. Memberikan tambahan tenaga.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA

1. Menambah tenaga.

2. Mengurangkan stress.

3. Melambatkan proses uban di rambut.

4. Membantu meningkatkan konsentrasi.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG


1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.

2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).


p/s : kite perlukan vitamin b untuk tukarkan gula pada tenaga..kene amik vitamin b lepas makan bukan sebelum makan untuk elakkan selera bertambah n kene minum banyak air kosong..









Tuesday, 5 March 2013

0 3 more month to go...

tomorrow da genap 6 month baby lam perut mummy... 3 more month to go before baby jmpe daddy n mummy.... insyaallah...

daddy x sabar nak jmpe baby.. hehe.. hari ni g check up.. mummy kene diet sikit lepas ni sbb sblm ni mkn byk sgt.. mummy kene makan sayur banyak-banyak for dinner... 

baby da start tendang perut mummy perlahan2.. lum cukup aktif lagi tapi da bernyawa and da pandai tolak-tolak perut mummy.. best..best...best...

-mummy daddy luv baby-