Pages

Thursday, 27 June 2013

1 New comer in Our family

Assalamualaikum warahmatulahi wabarakathu

hari ni nak post pasal our new family member.. my cute little baby gurl.. gmbr mase khaulah baru je lahir
baby khaulah al khansa.. name sedikit unik..gabungan pilihan mummy n daddy khaulah.. khaulah lahir pade 7 jun 2013 pukul 9.45 am.. baby khaulah lahir on week 37.. quite small mase lahir, berat was 2.25kg only.. x bajet pun lahir week 37.. mase week 36 mummy n daddy khaulah eksiden kete tp alhamdulillah x jadi pape kat khaulah mase tu de dalam perut mummy lagi.. 

pas eksiden mummy balik hometown sbb nak pantang umah parents. lam week tu jugak pegi wat check up kat putra specialist hospital.. time tu doktor kate de complikasi.. kurang air ketuban means baby kurang kencing.. walaupun kurang tapi still cukup lagi..pastu doc kate " baby awak ni kepale da cukup 35 weeks, kaki 35 weeks tp badan die just 31 weeks.. maksudnye zat awk makan semue g kat pale.. badan lambat dapat zat.. jadi macam baby yang kurus sgt . awk diet sgt ni sbb kencing manis.. huhu" doc suh amik steroid injection utk matangkan paru-paru khaulah cause baby di jangka lahir awal pade week 38 disebabkan mummy de kencing manis during pregnancy.. 

3 hari pas amik injection tu, g wat check up lagi, doc kate air ketuban makin kurang n di paras bahaye!! kalo tunggu week 38 baby leh lemas lam perut.. so petang tu jugak kene admit.. kecian kat hubby baru balik terengganu kene rushing balik melake balik sebab mummy n baby in danger!!! doc suh pakse bersalin on 7 jun which is induce.. itu pun bergantung pade keadaan jantung baby same ade leh tahan induce atau x.. on 6 jun petang, nurse pantau gerakan jantung baby.. alhamdulillah aktif.. then 7 jun morning pantau lagi, baby kurg aktif.. kene masuk drip air baru baby gerak tapi graf still x comey.. so doc rekomen c-zer cause kalo induce pun doc kate at last minute kene c-zer gak sbb tgk graf jantung baby x leh tahan induce.. it was an immediate decision for me n hubby to make.. we agreed for c-zer.. i was quite scared!! first time kot nak bersalin.. 1st time masuk wad.. 1st time nak kene operate.. takut!!!

 hubby x leh teman lak tu cause operate.. kat operation room kene inject bius.. dari pinggang sampai kaki x rase ape da.. then operation pun start.. x smpai 10 minit dengar tangisan baby.. i was crying.. huhu.. sape x nanges bile 1st time dengar suare baby pas bersalin.. rase semue ibu akan nanges kot.. second doc which doc yang jage baby dtg jumpe mummy n gtau " baby awak sihat just kecik sikit je... tp normal.. bayi perempuan ye.. " pas nurse bersihkan baby, nurse dtg tunjuk baby.. time tu doc tgh jahit tempat operation tu.. nangis tgk baby tapi x leh pegang sebab tangan kene ikat kiri kanan x mo bagi gerak time operate.. nurse dekatkan baby kat pipi mummy n mummy kiss baby smbil nangis.. nurse pun nangis gak.. huhu.. emotional moment!!! huhu.. skrg baby khaulah da 21 days!! da berisi sikit.. sok nurse nak dtg timbang.. x sabar nak taw latest weight khaulah al khansa..

khaulah mase 7 hari.. da cukur rambut..

p/s : nanti sambung lagi sal pengalaman jadi ibu mude.. hehe.. mude ke?? :)

1 comment:

dekdaa said...

Chantek nama... tak apa, yang penting selamat kan? :-)