Pages

Wednesday, 7 October 2015

0 I call this as barakah

Bulan nie rase macam banyak gune duit. Bile kira budget macam tak cukup je sampai akhir bulan. Tapi tak pela sebab da niat bulan ni nak buat ape. Jadi go on jela. Rezeki masing masing. Kalo cukup bertahan sampai akhir bulan alhamdulillah.

 Bile last day dapat msg from yes company kate bil untuk bulan ni da proceed. Kene bayar sblm next november. Pikir2 lam bank ade rm100. Memang de buat auto deduct. Jadi rase ok kot. Tp nak sedapkan hati check je akaun online. Tengok2 ade lagi rm181. Terkejut jap! Cmne leh ade lebih lak ni? Bukan bulan ni da byk gune duit ke?

The same thing happen last month. Time time xde duit tengok dalam dompet ade terselit rm50.

Rase insaf di dalam hati. Jika kita ikhlas insyaallah berkat. Dont worry about money. Bile memberi pastikan ikhlas. Bile kite xde duit insyaallah akan mencukupi. Sebelum ni mesti risau bile duit gaji makin kurang, tengok tengok da abis. Buat this few month keajaiban terjadi where i only buy thing that is relevant. And berbelanje ke arah kebaikan.. Bile terjadi baru percaye.


Kesimpulannya, dont worry about money. Worry how to be a good muslim. Cari keberkatan dan ketenangan hidup. Insyaallah all will be well..


Friday, 2 October 2015

0 The story of Cekodok



Cekodok

Last night nk tido khaulah kate " umi, khaulah nak makan cekodok". umi nye pun jawab "ok, esk pagi umi wat k". khaulah pun tido ngn senyuman di bibir.. 2-3 hari ni rase x sihat. demam + batuk + sakit tekak + selsema. Full package. 1 st time rase sakit mcm ni time pjj. First day demam da kol abi khaulah, nangis2 suh die balik. Standardla org demam slalu mengade. Time zaman bujang dulu mase demam mesti mengade ngn mak + abah + kakak. Tp sebab x larat nak drive balik umah terpaksela mengada sorg2 kat umh sewa ngn khaulah.

1st day demam still g lab sebab pk keje banyak x siap and x sanggup nk duk umah sorg2. But duduk lam aircond, lagi teruk jadinya, so second day just duk umh sewa with khaulah. Rest2 sambil layan khaulah tgk kartun.

Actually, layan khaulah rase lebih tenang and happy. The sickness s getting less because depan khaulah, uminya terpakse jadi kuat. Nak layan die, nk masak untuk die n so on. Bile tgk khaulah happy, umi feels happy too.. Jadi hari ini off day. Why? because im sick and i need to rest. Pepagi wat cekodok untuk khaulah sebab da janji semalam. Khaulah kate " tq umi" bile umi masak cekodok untuk die. That is how moms react when they are sick. They will always stay strong for their children. This makes me appreciate and love my mom more cause i know she has go through all this.

Thursday, 1 October 2015

0 Happy Birthday Atok

Last few days kami sambut birthday atok kat ikan bakar. Macam biase khaulah paling excited.


Birthday kek atok. semoga pnjg umur n murah rezeki slalu atok khaulah al khansa.


Khaulah memang penggemar kek. Maybe sebab bile khaulah lam perut dulu, uminya suke makan kek and roti. Balik dari ikan bakar pun khaulah still mintak kek. Suke sangat die..

luv u khaulah