Pages

Wednesday, 27 January 2016

0 When Life Gets Tough

Life is tough...
Be tougher!!!

A lot of things is happening early of the year.
Starts with less of income cause of the University policy is change for GRA student.
It looks really hard for further study in PHD cause lack of money and sponsors.

Do student will continue their studys if they need to take loan from degree to PHD?
PTPTN kan ade.... TOLONGLAH!!!
If it is a scholarship then doesnt matter k. But the interest is killing!!

If there is less student for research, master and PHD, how are university will survive.. 
Economy problem is really bad. It does effect us all. With high cost of living with less of income.
Every day is a day of HOPE!!
Hope that all will be better..

Yesterday, while driving back home, i was thinking, was all this happening because we are taking things for granted?
Do we perform solah at early of time?
Do we remember Allah in everything we do?
Do we wake up at ningt for tahajudd?
Do we read Quran everyday?
Are we really being patience? 
Are we a good muslim?

Every morning
ALLAH give us chance to change
A change to be different
A chance to be better
And most of all
A chance to start over


Tuesday, 19 January 2016

3 Segmen blogwalking l Yaya Cendana

Hari ni agak rajin nak join Segmen Blogwalking Yaya Cendana.
Macam best je sebab dalam lame x join pape segmen lepas kawen ni. Nk join? leh click link kat atas

0 Warkah buat anakku Khaulah Al-Khansa

Wahai anakku Khaulah Al-Khansa.




Dulu mase zaman umi, agak kurang mencabar macam sekarang.

Time Umi dulu, Umi belajar tanpa smartphone.
Umi ade smartphone pun lepas kahwin. Tu pun gune samsung Galaxy Y je.
Umi dapat smartphone tu dari hantaran kahwin. Lepas kahwin, Umi and Abi share satu smartphone. Abi pun takde smartphone. Mase birthday Abi yang ke 33, Umi hadiahkan Abi smartphone Lenovo Zenfone 6. Tu la smartphone pertama Abi. Mase tu teringin nak gune smartphone cam Abi, rase cam sweet je, jadi Umi pun beli satu untuk diri sendiri, tp malangnye, tak sampai 6 bulan pun kereta kene pecah kat pasar malam, smartphone Umi kene curi, start dari hari tu sampai sekarang Umi macam malas je nak gune smartphone. Tp Abi Khaulah belikan jugak tablet untuk umi, senang nak web cam ngan Khaulah time Khaulah teman Umi belajar.

Umi ada laptop pun time second year degree. Tu pun beli yang paling murah gune duit pinjaman belajar. Terpakse, sebab itu satu keperluan untuk siapkan tugasan. Lepas kahwin, Umi share laptop dengan Abi, sebab laptop Abi da rosak. Mase Khaulah dalam perut, Abi beli laptop baru, time tu Umi rajin wat online business. Sekadar membusykan diri sebab boring tak keje. Tp, kete Abi lak kene pecah, laptop pun hilang. Lepas Khaulah lahir, Umi tunggu sampai umur Khaulah 6 bulan sebelum Umi sambung belajar. Khaulah teman Umi belajar, kesian Umi and Khaulah ber PJJ dengan Abi sampai sekarang. Insyaallah one day kita akan duduk sekali.

Zaman Umi belajar dulu, Umi takde boyfriend and jarang bercakap dengan lelaki. Umi sangat pemalu. :). Atok, Nani and Mamu Pejal Khaulah garang sangat dulu. Umi pun tak berani nak ber boyfriend, jadi Umi fokus pada pelajaran je. Abilah lelaki pertama dalam hidup Umi. Alhamdulillah.. Semoga jodoh Umi and Abi berpanjangan. Umi kenal Abi time tahun akhir degree. Kenal dalam facebook. Kebetulan Abi ade meeting dekat dengan tempat Umi belajar, Umi pun jumpe Abi. Lepas tu Abi kate nak jumpe Atok, Nani and semue kat umah. Abi pun datang umah. Atok, Nani, Mamu, Mami and Khala pun interview Abi. Umi sorok kat dapur memule sebab malu. Lepas tu Nani suh join. Time tu baru Umi tau serba sedikit pasal Abi. Sebelum ni tak pernah tanye pun. Atok n Nani suke Abi, jadi Umi Abi pun bertunang dan kahwin tahun yang same. Umi yakin, kalau family restu, insyaallah segalenye akan dipermudahkan. Kalau nak pasangan yang terbaik untuk diri kita, kita kenelah jadi macam apa yang kita inginkan pada pasangan kita.

Zaman sekarang ni, terlebih moden. Macam-macam perkara negatif berlaku sekarang ni. Bile zaman Khaulah dengan adik-adik Khaulah nanti, Umi tak taula time tu macamana. Semoga Khaulah dan adik-adik Khaulah dijauhkan dari segale perkara-perkare negatif. Berpegang teguhlah kepada Al-Quran dan Hadis. Insyaallah, Allah akan bantu Khaulah dan adik-adik Khaulah sama macam Allah bantu Umi dan Abi.



0 Ibu bekerja atau Ibu yang tak bekerja??

Situasi Ibu bekerja....

Bangun seawal 4 pagi untuk masak breakfast and tapaw lunch anak-anak dan Mr.Hubby. Basuh baju, Kemas dapur, kemas beg anak, hantar anak ke rumah pengasuh, pegi ofis...

Sampai ofis,siapkan keje,kene marah...huhu...kul 5.30 balik, solat asar siap-siap kat ofis sebab balik kene rushing masak dinner, amik anak kat umah pengasuh, masak dinner, mengemas, lipat baju,layan anak...

Mase dengan anak sangat terhad.. Mostly, anak banyak belajar dengan pengasuh. Tapi time malam still kene spent sebanyak mase dengan anak.

Situasi Ibu yang tak bekerja....

Bangun seawal 4 pagi untuk masak breakfast, lunch. Hanta anak sekolah atau jage sendiri. Kemas umah, basuh baju, amik anak sekolah.

Banyak mase dengan anak. Anak lebih rapat dengan ibu dari org lain.

So tak kira la ibu bekerja atau tak, masing masing ade kelebihan dan kekurangan. For me, i choose to work sebab da penah duk umah jage khaulah full time. Mase khaulah umur 6 bulan baru decide nak sambung belajar. Bile tak bekerja, dari segi kewangan agak terhad. Kalo terlebih atau termahal sikit barang keperluan, nanti di cop pengikis duit Mr Hubby. Standard la ni org zaman sekarang memang suke membuat kesimpulan dengan apa yang mereka lihat di depan mata tanpa mengkaji dahulu. 

But, no matter ibu bekerja atau tak bekerja, cuba dedahkan pendidikan al-quran dan sunnah seawal mungkin pada diri anak anda. Zaman sekarang ni agak mencabar nak membesarkan anak. 

Hanya pada Allah kita berserah...


Friday, 8 January 2016

0 Being Discipline

We and smartphone are best friends!! Some people can just live with their phone 24 hours a day.
I was just one of them until my car being broke and i lost my smartphone. After losing it, i realiased that it is not worth it to spend alot of time with phone then family.. So,redha jela.. Alhamdulillah dapat replacement smartphone dengan tablet. Bukan tak nak replace dengan smartphone but the mood to use smart phone has gone for a moment.. To educate our self, we have made a rule in the house

Actually banyak lagi rule nak buat, tapi buat sementare waktu educate kan rule ni dulu. Kesian dekat Khaulah bile umi abi die busy men phone and tablet. This rule is for khaulah. :)

Sunday, 3 January 2016

1 Bile Emosi Terkawal

Balik lab hari ni khaulah npk bdk2 umah sblh tgh main, die nk join. Bwk la khaulah pegi umh kakak sblh umh jap main ngn kwn2 die...

Bdk2 lain da pnt da blk umh masing2, khaulah nangis2 xmo balik.. :(

Bwk khaulah balik, mengamuk die tendang2 pintu gate nak keluar.. Habis satu taman dengar die menjerit nak main nk g umah sebelah..

Khaulah jerit pnggil name abi.. nk abi... nk abi..

Alamdulillah uminye sangat tenang menghandle keadaan.. Rase cm nk marah sebab penat baru balik keje, khaulah pulak da nangis2 cmtu. Agak stress!!!

Tp sebab malas layan khaulah, jadi bia jela die nangis.. Bile rase stress da hilang baru datang pujuk die. Alhamdulillah, senang handle, nangis ter sedu sedu khaulah, tp lame lame jadi ok!

Bile khaulah da ok, tetibe die bkakk peti ais amik kek coklat and makan sorg2..

Agak bahaya la bile da pandai bukak peti ais ni..

So pengajaran dari cerita ni, kite kenela pandai mengawal emosi. Kalo marah khaulah time die tengah mengamuk tadi, confirm lagi lame and susah nak pujuk die.

Sebab tu dalam islam diajar pentingnye kite mengawal marah. Bukan dengan ank je, dengan org lain pun same. Banyak keadaan yang akan membangkitkan kemarahan kite, tapi kalau kite sabar, insyaallah banyak ganjarannye.