Pages

Tuesday, 19 January 2016

0 Warkah buat anakku Khaulah Al-Khansa

Wahai anakku Khaulah Al-Khansa.




Dulu mase zaman umi, agak kurang mencabar macam sekarang.

Time Umi dulu, Umi belajar tanpa smartphone.
Umi ade smartphone pun lepas kahwin. Tu pun gune samsung Galaxy Y je.
Umi dapat smartphone tu dari hantaran kahwin. Lepas kahwin, Umi and Abi share satu smartphone. Abi pun takde smartphone. Mase birthday Abi yang ke 33, Umi hadiahkan Abi smartphone Lenovo Zenfone 6. Tu la smartphone pertama Abi. Mase tu teringin nak gune smartphone cam Abi, rase cam sweet je, jadi Umi pun beli satu untuk diri sendiri, tp malangnye, tak sampai 6 bulan pun kereta kene pecah kat pasar malam, smartphone Umi kene curi, start dari hari tu sampai sekarang Umi macam malas je nak gune smartphone. Tp Abi Khaulah belikan jugak tablet untuk umi, senang nak web cam ngan Khaulah time Khaulah teman Umi belajar.

Umi ada laptop pun time second year degree. Tu pun beli yang paling murah gune duit pinjaman belajar. Terpakse, sebab itu satu keperluan untuk siapkan tugasan. Lepas kahwin, Umi share laptop dengan Abi, sebab laptop Abi da rosak. Mase Khaulah dalam perut, Abi beli laptop baru, time tu Umi rajin wat online business. Sekadar membusykan diri sebab boring tak keje. Tp, kete Abi lak kene pecah, laptop pun hilang. Lepas Khaulah lahir, Umi tunggu sampai umur Khaulah 6 bulan sebelum Umi sambung belajar. Khaulah teman Umi belajar, kesian Umi and Khaulah ber PJJ dengan Abi sampai sekarang. Insyaallah one day kita akan duduk sekali.

Zaman Umi belajar dulu, Umi takde boyfriend and jarang bercakap dengan lelaki. Umi sangat pemalu. :). Atok, Nani and Mamu Pejal Khaulah garang sangat dulu. Umi pun tak berani nak ber boyfriend, jadi Umi fokus pada pelajaran je. Abilah lelaki pertama dalam hidup Umi. Alhamdulillah.. Semoga jodoh Umi and Abi berpanjangan. Umi kenal Abi time tahun akhir degree. Kenal dalam facebook. Kebetulan Abi ade meeting dekat dengan tempat Umi belajar, Umi pun jumpe Abi. Lepas tu Abi kate nak jumpe Atok, Nani and semue kat umah. Abi pun datang umah. Atok, Nani, Mamu, Mami and Khala pun interview Abi. Umi sorok kat dapur memule sebab malu. Lepas tu Nani suh join. Time tu baru Umi tau serba sedikit pasal Abi. Sebelum ni tak pernah tanye pun. Atok n Nani suke Abi, jadi Umi Abi pun bertunang dan kahwin tahun yang same. Umi yakin, kalau family restu, insyaallah segalenye akan dipermudahkan. Kalau nak pasangan yang terbaik untuk diri kita, kita kenelah jadi macam apa yang kita inginkan pada pasangan kita.

Zaman sekarang ni, terlebih moden. Macam-macam perkara negatif berlaku sekarang ni. Bile zaman Khaulah dengan adik-adik Khaulah nanti, Umi tak taula time tu macamana. Semoga Khaulah dan adik-adik Khaulah dijauhkan dari segale perkara-perkare negatif. Berpegang teguhlah kepada Al-Quran dan Hadis. Insyaallah, Allah akan bantu Khaulah dan adik-adik Khaulah sama macam Allah bantu Umi dan Abi.



No comments: