Pages

Saturday, 4 February 2017

0 Pregnant kantung kosong

Alhamdulillah dapat rezeki anak ke dua lepas hampir setahun planning nak tambah anak

Tapi Allah lebih mengetahui ape yang terbaik
Mase buat buku merah dapat deect kantung kosong
Baru 8 minggu time tu

Doktor dekat klinik kesihatan refer kes ke hospital untuk further check up
Pergi hospital pun scan same jugak
Negative result. Kantung kosong tanpa janin

Doktor bagi mase tunggu beberapa minggu lagi
Tengok sama ada kantung jatuh sendiri atau kene buat d&c

Lepas sebulan check still same result
Kantung pun da berubah bentuk
Tak cantik da

Ape yang terbaik is d&c sebab kantung tak jatuh and xde bleeding atau sakit perut

Admit to hospital for d&c process
Alhamdulillah semue berjalan lancar

Kene pantang cam biase je sekarang ni
Proses d&c tak sakit
Tapi dari segi emosi nak hadapi semue tu sangat sakit

Time2 camtu support dari suami and family is very important
Alhamdulillah i manage to let it go
Cube untuk redha insyaallah ade hikmah di sebalik semue ni.

Sunday, 27 November 2016

0 Next Journey of Life

As for now tamat sudah perjuangan Master.
Next journey is for PhD

Walaupun banyak ribut petir melanda time Master
Tp perjuangan is still on for PhD

Tp hari hari cam rase down
Down ofkosla sebab lack of bajet untuk yuran PhD
Barang mahal gaji sikit

Rase lepas abis PhD ade ke job lagi?
Zaman sekarang ni bukan zaman nak memilih kerja

BerPJJ dengan Mr Nice Guy is not a problem
Im use to it
Tp kadang kadang orang sekeliling yang tak paham

Bagi komen yang agak menyakitkan sanubari
Rasenye sekarang ni im becoming very very quiet
Kadang kadang nak bercakap pun malas

For the time now, im really blur...
Blur and less motivate for PhD

Tuesday, 27 September 2016

0 The day that i almost give up



Masalah tidak akan selesai selagi kita hidup
Selagi kita bernafas selagi itu la akan ada masalah dalam hidup kita
Apa yang penting is cara kta menanggani masalah

For me,
Its ok to feel down
Its ok if i feel like giving up
Its ok if i feel very sad
Its ok if i feel like crying

I believe that, time will heal everything
Tak salah nak menuntut ilmu
Tak salah kalau buat mistake
Tak salah kalau kene marah
Tak salah kalau kene kutuk

The most important thing is that
DONT EVER STOP TRYING

Monday, 15 August 2016

0 Ya Allah. please reward my patience.

Assalamualaikum..

For the sake of Allah s.w.t im being very patience.. kalo tak da lame kene laser..

Well manusia.. ingatla bahawa bile kite meninggalkan dunia yang penuh dengan keseronokkan ini, kite tak bawak ape2.. Yang kite bawak is amalan dunia kite di dunia.. Permudahkan urusan orang lain, insyaallah Allah akan permudahkan urusan kite.

Jangan menyibuk hal orang.. sila sibuk hal sendiri..



Wednesday, 27 January 2016

0 When Life Gets Tough

Life is tough...
Be tougher!!!

A lot of things is happening early of the year.
Starts with less of income cause of the University policy is change for GRA student.
It looks really hard for further study in PHD cause lack of money and sponsors.

Do student will continue their studys if they need to take loan from degree to PHD?
PTPTN kan ade.... TOLONGLAH!!!
If it is a scholarship then doesnt matter k. But the interest is killing!!

If there is less student for research, master and PHD, how are university will survive.. 
Economy problem is really bad. It does effect us all. With high cost of living with less of income.
Every day is a day of HOPE!!
Hope that all will be better..

Yesterday, while driving back home, i was thinking, was all this happening because we are taking things for granted?
Do we perform solah at early of time?
Do we remember Allah in everything we do?
Do we wake up at ningt for tahajudd?
Do we read Quran everyday?
Are we really being patience? 
Are we a good muslim?

Every morning
ALLAH give us chance to change
A change to be different
A chance to be better
And most of all
A chance to start over


Tuesday, 19 January 2016

3 Segmen blogwalking l Yaya Cendana

Hari ni agak rajin nak join Segmen Blogwalking Yaya Cendana.
Macam best je sebab dalam lame x join pape segmen lepas kawen ni. Nk join? leh click link kat atas

0 Warkah buat anakku Khaulah Al-Khansa

Wahai anakku Khaulah Al-Khansa.




Dulu mase zaman umi, agak kurang mencabar macam sekarang.

Time Umi dulu, Umi belajar tanpa smartphone.
Umi ade smartphone pun lepas kahwin. Tu pun gune samsung Galaxy Y je.
Umi dapat smartphone tu dari hantaran kahwin. Lepas kahwin, Umi and Abi share satu smartphone. Abi pun takde smartphone. Mase birthday Abi yang ke 33, Umi hadiahkan Abi smartphone Lenovo Zenfone 6. Tu la smartphone pertama Abi. Mase tu teringin nak gune smartphone cam Abi, rase cam sweet je, jadi Umi pun beli satu untuk diri sendiri, tp malangnye, tak sampai 6 bulan pun kereta kene pecah kat pasar malam, smartphone Umi kene curi, start dari hari tu sampai sekarang Umi macam malas je nak gune smartphone. Tp Abi Khaulah belikan jugak tablet untuk umi, senang nak web cam ngan Khaulah time Khaulah teman Umi belajar.

Umi ada laptop pun time second year degree. Tu pun beli yang paling murah gune duit pinjaman belajar. Terpakse, sebab itu satu keperluan untuk siapkan tugasan. Lepas kahwin, Umi share laptop dengan Abi, sebab laptop Abi da rosak. Mase Khaulah dalam perut, Abi beli laptop baru, time tu Umi rajin wat online business. Sekadar membusykan diri sebab boring tak keje. Tp, kete Abi lak kene pecah, laptop pun hilang. Lepas Khaulah lahir, Umi tunggu sampai umur Khaulah 6 bulan sebelum Umi sambung belajar. Khaulah teman Umi belajar, kesian Umi and Khaulah ber PJJ dengan Abi sampai sekarang. Insyaallah one day kita akan duduk sekali.

Zaman Umi belajar dulu, Umi takde boyfriend and jarang bercakap dengan lelaki. Umi sangat pemalu. :). Atok, Nani and Mamu Pejal Khaulah garang sangat dulu. Umi pun tak berani nak ber boyfriend, jadi Umi fokus pada pelajaran je. Abilah lelaki pertama dalam hidup Umi. Alhamdulillah.. Semoga jodoh Umi and Abi berpanjangan. Umi kenal Abi time tahun akhir degree. Kenal dalam facebook. Kebetulan Abi ade meeting dekat dengan tempat Umi belajar, Umi pun jumpe Abi. Lepas tu Abi kate nak jumpe Atok, Nani and semue kat umah. Abi pun datang umah. Atok, Nani, Mamu, Mami and Khala pun interview Abi. Umi sorok kat dapur memule sebab malu. Lepas tu Nani suh join. Time tu baru Umi tau serba sedikit pasal Abi. Sebelum ni tak pernah tanye pun. Atok n Nani suke Abi, jadi Umi Abi pun bertunang dan kahwin tahun yang same. Umi yakin, kalau family restu, insyaallah segalenye akan dipermudahkan. Kalau nak pasangan yang terbaik untuk diri kita, kita kenelah jadi macam apa yang kita inginkan pada pasangan kita.

Zaman sekarang ni, terlebih moden. Macam-macam perkara negatif berlaku sekarang ni. Bile zaman Khaulah dengan adik-adik Khaulah nanti, Umi tak taula time tu macamana. Semoga Khaulah dan adik-adik Khaulah dijauhkan dari segale perkara-perkare negatif. Berpegang teguhlah kepada Al-Quran dan Hadis. Insyaallah, Allah akan bantu Khaulah dan adik-adik Khaulah sama macam Allah bantu Umi dan Abi.