Pages

Saturday, 2 June 2012

1 --Masalah!!Masalah!!Masalah!!!--

Semue org pernah, sedang atau akan berdepan dengan masalah.. tipula kalau kate hidup tak de problem.. itu bukan normal namenye.. ape yang penting ade lah bagaimana care kite menangani masalah tersebut.. ade kah secare positif?? atau negatif??atau negatif+positif??

masalah berumah tangga.masalah keluarga..masalah couple..masalah kwn2..masalah FYP!!!FYP!!!FYP!!! nak yang mane?? pilih..pilih...Hari ni lepas balik dari test ptg td, duk bergosip-gosip ngan rumate`s tercinta.. topic hangat kami hari ini adalah.. "bahagiakah perkahwinan yang dibina atas ketelanjuran?"


rase-rase bahagia ke? kalo sebelum kawen da mcm husband and wife.. xde la lagi kemanisan berumah tangga.. love begins after marriage actually..bukanla sebelum kahwen.. sebelum kawen tu hanyala sejenis attraction towards our partner.. sebab tu manusia leh couple hari ni, esok putus.. lusa da de pengganti.. sekejap je nak tertarik ngan org lain..

life after marriage is the biggest challenge that we need to go through. bile da duduk sebumbung, time tula segale-galenye akan terbonggar.. perangai masing-masing..kelemahan and kelebihan pasangan.. everything.. terimelah seadanya.. kalo lebih kat si dia, maybe kurang kat kite.. bile kurang kat kite, maybe lebih kat die lak.. itulah ciptaan Allah s.w.t. lelaki dan perempuan, diciptakan for each other..saling melengkapi..

tapi zaman sekarang ni, bersepah couple yang cm suami isteri.. lum kawen lagi, da tertewas ngan nafsu sendiri.. selepas itu timbul la MASALAH!! akibatnya, lahirlah baby yg comey2+ x berdosa.. camne mase depan baby tu? sebab kesilapan mak ayah, si kecil yg tak berdosa itu terpakse merana...

kesimpulan yang di buat bersama rumate-rumate tercinta, kami mengesyorkan kaum hawa supaya mendirikan rumah tangga di usia masih muda lagi.. leh elakkan maksiat and tambah pahala.. perkahwinan adalah satu ibadat.. perkahwinan boleh mematangkan seseorg.. membuat seseorg lebih bertanggungjawab.. di situla bermula perjalanan hidup kite..  satu hari nanti, seorang demi seorg akan pergi dari hidup kite.. adik beradik akan ade family mereka sendiri,  begitu juga dengan anak-anak serta teman-teman rapat.. hanya pasangan kite yang akan bersame-same dengan kite selagi hayat masih ade.. oleh itu kawan-kawan sekalian.. hargai lah diri sendiri dan jage la diri anda sebaik mungkin sekiranya anda mahukan yang terbaik untuk diri anda.. :) sekian...

p/s : i wanna grow old with u...

1 comment:

Witwithoney said...

Post yang menarik....saya suka pendapat awk....nice blog